Raamatun ohella John Burken kirjat ovat jo pitempään olleet ahkerassa käytössä Mikaelmessuyhteisössä, mutta mitä muuta sellaista ydintiimiläiset ovat viime aikoina lukenut, mitä haluamme suositella muidenkin vuoden 2017 lukulistalle?
Tutustu valikoimaan ja laita nimet ja kirjankannet korvan taakse, että tunnistat helmen sen kohdatessasi 🙂 Älä kuitenkaan unohda sitä Helmien Helmeä, Raamattua, muiden kirjojen kustannuksella…
KIRJAVINKIT
PASI JAAKKOLA, MIKAELMESSUYHTEISÖN PAIMEN
Ohjaa Jeesuksen seuraamiseen – ei metodin kautta – vaan seuraten Jeesuksen esimerkkiä. Haastaa uuteen asennoitumiseen Kristuksen palvelijana.
Judah Smith: Jeesus on_____.
Vahvaa armokeskeistä julistusta John Burken tyyliin. Avaa uudenlaista, tuoretta näkökulmaa kristillisyyteen ja seurakuntaan.
Miikka Ruokanen: Ydinkohdat
Yksinkertainen selitys opista eli mistä kristinuskossa on kysymys. Varsinkin jos dogmatiikka on sinulle vieraampaa (esim. terminä).
John Burke: Täydelliset älkööt vaivautuko
John Burke: Mutaa ja Mestariteos
John Burken molemmat kirjat edustavat hyvää ja armollista lähestymistapaa.
Niistä saa keskusteluun vinkkejä siihen, kuinka jokin asia kannattaa sanoittaa muulla kuin kaanaankielellä.
Jack Frost: Tie Isä syliin
Jack Frost on itse käynyt kovan tien ennen uskoa ja uskonaikana. Vaikka seurakunnat kasvoivat ja Jack auttoi muita, niin oma perhe voi todella huonosti. Kun hän löysi Isän rakkauden, laki muuttui rakkaudeksi ja niin alkoi Jackin kasvu hyväksi perheenisäksi ja pastoriksi.
Kirjan pohjalta on myös tehty 10 dvd:n opetussarja joka avasi mulle paljon asioita.
Kirjalle hyvää jatkoa on Jack Frostin toinen kirja:
Hengellisestä orjuudesta hengelliseen lapseuteen.
John Burke: Mielenmuutos
John Burken toinen kirja ’Mielen muutos’ on viimeaikoina herättänyt paljon ajatuksia säännöllisestä yhteydestä Herraan sekä yhteisöllisyydestä.
Päivi Niemi: Hyvää mieltä ja tunnetaitoja
Toinen hyvä teos oman kuupan rassaukseen on ollut Päivi Niemen ’Hyvää mieltä ja tunnetaitoja’. Se ei ole kyllä kovin hengellinen, vaikka Päivin tausta saatananpalvojasta Herran työhön paistaakin läpi.
Timothy Keller: Tuhlaajaisä
Tämä on uskomaton näkökulma tuhlaajatarinaan.
Se ei keskity tyypillisesti vain tuhlaavaan poikaan vaan myös hänen veljeensä joka on yhtä kaukana jumalasta kuin toinenkin sortuen uskonnolliseen omavanhurskauteen. Molemmat ovat eksyneitä, niin tuhlaaja kuin miellyttäjäkin.
Kirja sopii meillä uskoville, jotka yritämme itse usein ansaita rakkautta Jumalalta.
Tullian Tchividjian: Yksisuuntaista armoa
Armo ja rakkaus muuttavat, eivät vaatimukset. Siinä yksinkertaisudessaan Tchividjianin kirjan keskeisin sanoma, joka maalataan lukijan eteen monella tavalla Raamattuun pohjaten ja lukuisin koskettavin esimerkein elävästä elämästä. Tämä on hyvin linjassa John Burken seurakuntanäyn kanssa.
Anne Vosskamp: Tuhat lahjaa
Kiitos edeltää aina ihmettä, sanoo Ann Voskamp. Matka näihin sanoihin oli ollut pitkä. Ann kertoo traumaattisista menetyksistään ja kirja on viiltävä kuvaus siitä miltä elämä voi tuntua. ”Voiko Jumala olla hyvä?” kysyy Ann ja tarttuu haasteeseen kirjata ylös tuhat asiaa, joita rakastaa. Kiittäminen ja kiitosaiheiden metsästäminen muutti Annin ja hänen elämänsä ja jumalasuhteensa.
Tuhat lahjaa on yhtä aikaa kaunis, karu ja koskettaa vahvasti hengellisesti. Tätä kirjaa voi suosittella myös niille, jotka asettavat vaatimuksia kirjan kielelle. Kieli on tasokasta ja kaunista ja kirjaan on osattu valita juuri oikeat sanat avaamaan kirjoittajan herkkää tapaa ilmaista ajatuksiaan. Tätä en malttanut lukea kuin jarrutellen, ettei se loppuisi niin pian ja kirja jätti halun etsiä ympäriltään kiitosaiheita.
Anni Pesonen ja Kirsi Valkama: Arkielämää Raamatun aikaan
Tämä kirja oli itselleni hyvin mielenkiintoinen ja avuksi Raamatun syvällisempään ymmärtämiseen. Se avaa Raamatun aikaista elämän tapaa ja auttaa ymmärtämään olosuhteita missä Raamatun testejä on kirjoitettu ja minkälaiseen kulttuuriin ja tilanteisiin Raamatun kertomukset linkittyvät.
Kenneth E. Bailey: Jeesus lähi-idän asukkaan silmin
Bailey asui 60 vuotta lähi-idässä ja tuntee hyvin raamatunaikaista kulttuuria.
Kirja auttaa pääsemään syvemmälle Jeesuksen elämään ja opetuksiin.
Tuomas Kempiläinen: Kristuksen seuraamisesta
Suosittelen jenkkikirjojen vastapainoksi Tuomas Kempiläisen kirjaa ”Kristuksen seuraamisesta”. Kirja on kirjoitettu ennen reformaatiota 1400-luvulla, joten siitä voi löytyä nykykristitylle hieman vieraampiakin painotuksia, mutta kokonaisuudessaan kirjasta huokuu valtava Pyhän Hengen tuntemisen viisaus.
Kirja löytyy sujuvana nykykielisenä suomennoksena ja kirja on jaettu lyhyisiin lukuihin, joita voi lueskella ja makustella hartaudeksi.
Joseph Ratzinger: Jeesuksen viimeiset päivät
Jos etsit hiukka toisenlaista näkökulmaa ja ehkäpä jopa ymmärryksen avartumista niin lue Joseph Ratzingerin Jeesuksen viimeiset päivät. Sain itse asiassa tämän kirjan Pasilta synttärilahjaksi joten sylttytehdas on siellä…;) Olen lukenut kirjaa ihan toisella tavalla kuin useimmiten luen; mietiskellen ja hitaasti. Tämä ei siis ole sellainen kerralla ahmittava vaan hitaasti avautuva. Kirja osaa oivasti rakentaa hengellistä elämää syventävää sanomaa – sopii jokaiselle, joka haluaa tutustua Jeesukseen historiallisen ja uskon tulkinnan kautta. Voisikohan sopia lukupariksi Tuomas Kempiläiselle?
Raamattu
Ylivoimainen lukusuositukseni on Raamattu. Lue tänä vuonna vaikkapa Vanha Testamentti läpi pariinkiin kertaan…
VIDEOVINKIT
PIIA VIRTANEN
Suosittelen hengellistä elokuvaa Warroom. Se kertoo ruuhkavuosiaan elävästä pariskunnasta, jonka avioliitto on ajautunut syviin ongelmiin. Vaimo päättää kuitenkin lähteä rukoustaisteluun persoonallisen ystävänsä tukemana.
Elokuvan nimi Warroom ei liity mitenkään historiaan eikä aseisiin. Nimen tausta paljastuu, kun katsot tämän lämminhenkisen elokuvan.
Suosittelen tätä leffaa, koska se tapahtui nykyajassa, oli virkistävän erilainen ja se kertoo rukouksesta avoimen hengellisesti.
ULRIKA KAUNISKANGAS
AD Kingdom and Empire (löytyy esim. Netflixistä)
Tämä taidokkaasti tehty ja jännittävä sarja kertoo Apostolien tekojen tapahtumista ja alkukristittyjen huterasta alusta Jerusalemissa, missä oli yksin Jumalan ihme, että kristinusko levisi, ja auttaa hahmottamaan Rooman vallan aikaisia poliittisia ja hengellisiä asetelmia.
Sarjassa kuvataan hyvin se pelko ja paine, mitä Apostolien teot rivien välissä kuvaavat, ja toisaalta siitä saa elävän kuvan ihanasta ja rakastavasta Jeesuksesta sekä Pyhän Hengen voimasta. Jaksoja riittää, peräti 12 kolmevarttista ohjelmaa. Sarja on todella hyvin tehty ja näytelty. Esimerkiksi Paavali on kauhea Saulina, ärsyttävä, pelottava, mutta lopulta sitten jotenkin hauska siinä hullunrohkeudessaan. Sarja on niin jännittävä välillä K16 väkivaltaisuuden puolesta, että sain ajoittain pidellä penkistä, että kestän katsoa.
Patterns of Evidence: Exodus (myös esim. Netflixissä)
Toinen hyvä on parituntinen dokumentti Raamatun tapahtumien todisteiden etsimisestä arkeologian keinoin.
Miksi arkeologit väittävät, että Mooseksen johtamasta kansanvelluksesta Egyptistä Israeliin ei ole mitään arkeologisia todisteita? Miksi ei myönnetä, vaikka todisteita löytyy?
Mikaelmessun ydintiimi toivottaa…
antoisia lukuhetkiä ja siunattuja videoelämyksiä kaikille vuonna 2017! 🙂