Ajatuksia, fiiliksiä ja kokemuksia uskosta ja yhteisöelämästä Mikaelmessun tapaan.

Kasvurauha ja kärsivällisyys – bambupuun opetus

Juuri äsken radiossa mainostettiin kilpailua, missä mittaillaan kenellä on isoimmaksi kasvanut auringonkukka. Ei ainakaan minulla, hymähdin. Ajattelin sitä yhtä kukkienkasvatusyritystäni taannoiselta ajalta. Ne muutamat kukan siemenet olin istuttanut ja mielessäni oli kai jotenkin samanlainen prosessi kuin rairuohon kanssa, joka itää muutamassa päivässä. Mutta nämä kukkalapset uinuivat itsepintaisesti esielämäänsä jossakin mullan syvyyksissä eivätkä halunneet herätä. Menetin jo ihan toivoni kun tuloksia ei tuntunut tulevan millään, kunnes sinä aamuna kun olin jo siirtänyt purkit eteiseen jonottamaan kompostiin pääsyä, mullan alta kurkisti sittenkin pieni vihertävä alku. Kukapa olisi enää uskonut? Tuli todettua, että kärsivällisyys on taitolaji, kun kuljin edestakaisin kukkapurkeilla valmiina lopettamaan koko homman kannattamattomana ja tajuamatta, että mullan alla oli jotakin olennaista kesken.

Tämä toi mieleeni kiinalaisen bambupuun, jonka kasvatuksesta luin joku aika sitten. Se uinuu viisi vuotta maassa ilman minkäänlaista merkkiä kasvusta. Jonakin päivänä se alkaa yhtäkkiä kasvaa ja saavuttaa 18 metrin korkeuden. Vaikka siemen ei vuosiin osoittaisi minkäänlaista merkkiä kasvusta, se tarvitsee samaa hoitoa kuin muutkin kasvit. Ilman itämisaikana saamaansa hoitoa siemen ei koskaan pääsisi kehittymään puuksi. Koska viljelijät tietävät tämän, he hoitavat siementä ja vaalivat sen kypsymistä havaitsematta pitkään aikaan näkyvää tulosta.

Kasvun ihmettä ja Kasvun Antajan aikatauluja on välillä vaikea odottaa ja kasvurauhaa on vaikea antaa. Ne meistä, jotka ovat vanhempia, tietävät sen. Nekin meistä, jotka jollakin muulla tavalla kylvävät hyviä siemeniä jonkun toisen ihmisen elämään, tietävät sen myös. On tärkeää antaa siemenen itää rauhassa, vaalia ja hoivata sitä ja antaa sille rauha kypsyä kunnes se on itse valmis heräämään. Siihen voi mennä vuosia. Kasvua ei voi vaatia, eikä siemenestä voi ennen aikojaan väkisin orasta kiskoa esille. Mutta kun joku aamu heräämme, huomaamme orastavan elämän pilkahduksen siemenessä, joka on itse saanut lämmön, valon ja huolenpidon alla herätä unestaan.

Jeesus sanoi:
”Tällainen on Jumalan valtakunta. Mies kylvää siemenen maahan. Hän nukkuu yönsä ja herää aina uuteen päivään, ja siemen orastaa ja kasvaa eikä hän tiedä miten. Maa tuottaa sadon aivan itsestään, ensin korren, sitten tähkän, sitten täydet jyvät tähkään.”
(Mark. 4: 26-28)

Vaali kylvämääsi siementä. Pyydä Taivaan Isältä, että Hän antaa kasvun ja luota siihen, että Hän herättää kylvämäsi siemenen eloon ajallaan. Siunattua kasvun aikaa ja kärsivällisyyttä kaikille puutarhureille – millaista siementä ikinä sitten vaalitkin omassa tai muiden elämässä tänä kesänä ja elämäntilanteessasi.

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Mikaelmessu goes Spirit!

Helatorstaina vietimme Mikaelmessua osana Hengen uudistuksen valtakunnallista Spirit-tapahtumaa. Monta ajatusta ja ideaa jäi pitkästä, upeasta päivästä pohditaan, ituja kasvamaan ja useita hyviä, koskettavia hetkeä muisteltavaksi. Jos et itse päässyt paikalle, voit kurkata kuvista päivän tunnelmia.

 

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Kirkonmäki iloa ja riemua täynnä!

Viime pyhänä vietimme taas Kirkonmäkitapahtumaa, josta tässä muutamia iloisia kuvaterveisiä lasten riemusta. 🙂 Kirkonmäkitapahtumaa vietetään seuraavan kerran su 24.9.

 

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Vain rukouksen päässä…

Joskus on sellaisia päiviä, kun on niin kiire, että on lähes kurja olo. Mitä teet silloin aamuhulinassa? Mitkä hyvän päivän rutiineista jää väliin?

Kun Martti Lutherilla oli edessään erityisen vaativa ja kiireinen päivä, hän sanoi, että juuri silloin ei ainakaan ole varaa jättää aamuhetkeä Jumalan kanssa väliin. Kaikkein kiireisimpinä päivinään hän heräsi tuntia aikaisemmin kuin muulloin, että hän ehti aamulla viettää aikaa Jumalan hoidossa Hänen läsnäolossaan. Se oli välttämättömyys uskonpuhdistajalle, että hänellä olisi voimaa selviytyä vaativasta päivästä.

Ehtisimmekö mekin – ja aivan erityisesti pahimpina päivinämme – pysähtyä huokaisemaan Isälle vaikka vain muutamankin ajatuksen aamulla – tai ehkä ruokkiksen päätteeksi – ja jäädä odottamaan pikkutoviksi Hänen voimaannuttavaa hipaisuaan? Hän on vain rukouksen päässä, pahimman kiireenkin keskellä…. 🙂

Klikkaa kuvaa ja katso video.

Video: Hanne Tuulos

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Paastoamisesta

Laskiaisen Mikaelmessussa pastori Jaakko Paakkanen puhui paastonajasta, erityisesti  siihen liittyen luopumisesta ja hidastamisesta. Hän mainitsi myös ruuasta paastoamisen, mutta ei suositellut sellaista paastoa kuin minkä Jeesus teki erämaassa ennen julkisen työnsä aloittamista.  Neljänkymmenen päivän paasto on tosiaan jo aika  äärimmäinen teko. Ruuasta voi kuitenkin paastota lyhyempiäkin aikoja, ja paasto onkin kautta aikojen ollut paljon käytetty keino paitsi henkisessä kilvoittelussa myös sairauksista  parantumisessa ja terveyden ylläpitämisessä.

Olen itse tehnyt elämässäni useampia mehupaastoja, paastoten nesteellä valmistautumispäivien jälkeen 3-5 päivää. Olen myös muutamaan otteeseen jonkin aikaa onnistunut ylläpitämään mehupäivän pitämistä kerran viikossa. Kokemukseni paastosta ovat olleet hyviä. Paastotessa ruuanlaittoon normaalisti käytettävä aika jäi muuhun. Välillä oli sumuisia paastoja, välillä taas olo oli koko paaston ajan kirkas ja energinen. Joka tapauksessa paasto kääntää mielen maallisesta hengelliseen. Voin vain kuvitella mitä paasto tulee tekemään rukouselämälle nyt kun kristittynä aloitan ensimmäisen paastoni. Tällä kertaa ajattelin kokeilla ainakin yhden päivän olla pelkällä vedellä.

Paasto on tänä päivänä aiempaa tärkeämpi myös kehon puhdistajana. Ympäristömme on entistä saastuneempi; ilmassa on kaikenlaisia epäpuhtauksia, vesijohtovedessä lääkejäämiä ja kosmetiikkatuotteissa sekä ruuassa lisä- ja säilöntäaineita ja raskasmetallijäämiä. Syömme myös helposti enemmän kehoa happamoittavaa kuin emäksisöivää ravintoa, ja hapan keho puolestaan luo edullisen ympäristön sairauksien kehittymiselle.

Helpointa voi olla ostaa valmis paastopaketti mikäli vihannesten tai hedelmien mehustaminen ja yrttiteen juominen ei vielä kuulu omiin päivärutiineihin. Itse suosittelisin ainakin paaston ajan käyttämään vain luomuviljellyistä kasviksista puristettu mehua tai valmiita luomumehuja, luonnonkosmetiikkaa, ja juomaan suodatettua vettä tai lähteestä haettua vettä, jotta kemikaalikuormitus olisi mahdollisimman vähäinen. Voi olla hyvä jo etukäteen ilmoittaa paastoaikeistaan lähimmilleen, ja ilmaista tarpeensa vetäytyä normaalia enemmän omiin oloihinsa rukoilemaan ja lukemaan Raamattua. Itse tykkään paastotessani myös kävellä luonnossa.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan paastoa. Eikä se haittaa, vaikka se ei ensimmäisellä kerralla edes ”onnistuisi”. Itse olen jonkun kerran pari päivää paastottuani langennut suklaamunkkiin….

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ei olisi Googlea – olisi vain se mitä olet tallettanut muistiisi

Kun olit koululainen, opettelitko koulussa ulkoa sellaisia runoja, laulun sanoja tai muistisääntörimpsuja, jotka osaat vieläkin? Muistan 4. luokan englannintunnilta täysin mielivaltaisen yhdistelmän tavuja, jotka opettaja kirjoitti taululle todistaakseen meille, että kun listan lukee 16 kertaa läpi, se on syöpynyt muistiin ikuisiksi ajoiksi. Asialla oli tietenkin myös taka-ajatus: todistaa, että jos opimme merkityksettömiä tavuja ulkoa, emmekö sitten myös englannin sanoja. Nyt taitaisin tarvita himpun verran enemmän toistoja, mutta 16 riitti silloin ja ihmeellisesti muistan listan yhä: ke-la-tuk-toi-vi-loi-per-vu-kos-tok-na-lo.

Jos Google katoaisi ja Raamattu otettaisiin pois

Tänä päivänä ulkoa opetteleminen ei taida oikein olla muodissa. Mutta entä jos meiltä otettaisiin Google ja muut apuvälineet pois ja olisimme ulkoa opettelemamme tiedon varassa? Miten silloin pärjäisimme? Muuttaisiko se asennoitumistamme ulkoa opettelemiseen?

Entä jos joku ottaisi meiltä Raamatun pois – tai jos emme jostakin muusta syystä pystyisikään lukemaan sitä ja olisimme ulkoa osaamiemme jakeiden varassa?

Olin yhden kerran – n. kolme vuotta sitten – niin kipeä että olin sairaalassa viikon verran ja vaikka olisin halunnut lukea Raamattua, en pystynyt. En myöskään jaksanut Raamatun kohtia edes aktiivisesti muistella. Mutta ne kaikkein tutuimmat, jotka osasin etu- ja takaperin, risteilivät voimaa tuovina virtoina ajatuksissani ja pyörivät huulillani aivan itsestään. Jumala käytti niitä Sanoja, joita olin vuosien mittaan sisimpääni tallentanut. Olen monta kertaa ajatellut sen jälkeen, että kannattaisi opetella enemmän ulkoa – oli se sitten pahan päivän varalle tai sitä hetkeä varten kun ystävä tarvitsee rohkaisua eikä Raamattua ole juuri silloin käsillä.

Raamatussa tämä tiedetään. Siellä ulkoaopettelu ei ole mitenkään poissa muodista. Siihen kehotetaan tuon tuosta, esim. näin:

”Älä päästä mielestäsi minun Sanojani, pidä ne visusti sydämessäsi, sillä ne ovat löytäjälleen elämä, lääke koko hänen ruumiillensa.” (San. 4:21-22)

 

Kaikkivaltiaan hengitys kasvoillani

Olen joskus kirjoittanut muistikirjaani ylös seuraavat sanat: ”Raamattu on ihmeellinen kirja: Jumala hengittää sen joka jakeessa. Joka jakeesta virtaa henkeemme voimaa.” En tiedä keneltä sanat ovat peräisin, mutta ne ovat edelleen ihanat ja voimaannuttavat. Ajattele: joka jakeesta virtaa voimaa. Hänen Sanojensa äärellä olemme niin lähellä Häntä, että voimme tuntea Hänen hengityksensä kasvoillamme.

Mitä mahtavatkaan tehdä Jumalan hengittämät Sanat ja niiden voiman virta meissä kun Jumalan sanoja on talletettuna sydämiimme niin, että Jumala voi niistä meitä milloin vaan muistuttaa ja Hän alkaa puhua niiden kautta elämäämme rohkeutta, lohdutusta, lujuutta, iloa ja rauhaa. Silloin Jumalan lupaukset alkavat toteuttaa itseään.

 

Sinut on haastettu!

Mikaelmessuyhteisössä opetellaan tänä keväänä Raamatun jakeita ulkoa.

Minulla on siitä tosi kutkuttava fiilis mitä tapahtuu ulkoaopeteltujen Jumalan Sanojen seurauksena kun Jumala voi alkaa muistuttamaan meitä niistä ja hengittää elämäämme niiden kautta yötä päivää milloin vaan ja missä vaan.

Varsinkin koska olemme tässä mukana yhteisönä, on jännittävää tehdä tätä seikkailua yhdessä ja nähdä miten Jumala tämän kautta pääsee siunaamaan Mikaelmessuyhteisöä.

Tämä haaste on kaikille avoin – muillekin kuin mikaelmessulaisille. Tulisitko Sinäkin mukaan tähän seikkailuun katsomaan mitä alkaa tapahtua, kun Jumalan Sanat tallentuvat muistiisi?

 

OHJEET 

Viikon jakeet julkaistaan sunnuntai-iltaisin Mikaelmessuissa, www.mikaelmessu.fi -sivustolla ja Facebookin Mikaelmessuyhteisö-ryhmässä. Mikäli et käytä Facebookia säännöllisesti, tilaa jakeet sähköpostiisi!

  1. Ota haaste vastaan. Ilmoittaudu mukaan: hanne@mikaelmessu.fi (Ilmoita käytätkö FB:tä vai haluatko jakeet sähköpostiisi).
  2. Jos käytät Facebookia tykkää Mikaelmessuyhteisö -ryhmästä.
  3. Kirjoita viikon jae aina itsellesi heti näkyviin jonnekin – puhelimeesi, kalenteriisi, lapulle taskuun, jääkaapin oveen, työpöydälle tai vaikka käteesi – minne vaan missä silmäsi osuvat siihen usein.
  4. Opettele ulkoa viikon jae (ja mistä se löytyy) ja kysele samalla mitä Jeesus haluaa sen kautta sanoa sinulle.
  5. Jaa halutessasi ajatuksia jakeista ja kokemuksistasi FB:n Mikaelmessuyhteisö-ryhmässä
  6. Kertaa ajoittain edellisten viikkojen jakeita.
  7. Innosta ystäviäsi mukaan! Tämä haaste ei sulkeudu vaan uusia pääsee mukaan koko ajan.

Ensimmäinen ulkoaopeteltava kohta viikolle 9 (27.2. – 5.3.) julkaistiin juuri Mikaelmessussa:

 

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Liikkeelle mukavuusalueelta lähimmäisiä auttamaan!

Olen huomannut, että me ihmiset pysyttelemme mieluusti mukavuusalueellamme omassa arjessamme. Meille kehittyy tietynlaisia rutiineja, joita mielellään noudatamme. Mutta mikä on tärkeämpää kuin Jeesuksen seuraaminen?

Ihmisen Poika sanoo:

”Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisemmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” (Matt. 25:40)

Meillä kaikilla on oma Jumalan antama osamme Hänen suunnitelmassaan, ja ne osat poikkeavat joskus suurestikin toisistaan, mutta kaikille meistä on annettu kehotus auttaa niitä, jotka ovat avun tarpeessa.

Olen pohtinut tätä asiaa viime viikkoina ollessani erään tuttavani apuna ja tukena hänen poikansa kuoltua. Voin iloiten huomata, että Raamatun lukeminen ja rukoileminen ovat tehneet minusta alttiimman ojentamaan auttavan käteni. Silti havaitsen itsessäni laiskuutta ja mukavuudenhalua. Yövyttyäni tuttavani luona kahtena peräkkäisenä yönä, myönnän toivoneeni, ettei hän pyytäisi minua tekemään sitä uudelleen. Nyt olen kuitenkin luvannut hoitaa hänen lemmikkieläimiään hänen luonaan yhden yön yli, että hän pääsisi vähän tuulettumaan.

Katso ympärillesi, pane itsesi likoon

En varmaankaan ole ainoa, joka mieluummin auttaisi vain silloin kun se itselle parhaiten sopii. Jumala kuitenkin kutsuu meitä palvelemaan toisiamme. Hän kehottaa meitä mm. vaatettamaan alastoman ja ruokkimaan nälkäisen. Varmasti me kaikki autammekin toisiamme ilolla. Koen kuitenkin, että Jumala tahtoo meidän panevan itsemme likoon useammin, katsomaan useammin ympärillemme nähdäksemme ketä voisimme auttaa. Usein juuri rutiinit ja mukavuudenhalu estävät meitä auttamasta. Ehkä emme tarjoa yösijaa tarvitsevalle, koska juuri sinä iltana on viikoittainen yksityinen iltamme jonkun televisiosarjan tai kunto-ohjelman parissa – tai emme anna rahaa sitä pyytävälle, koska olemme juuri matkalla alennusmyynteihin ostoksille. Usein asetamme itsemme toisen edelle.

Oma kokemukseni mukavuusrajani ylittäneistä tilanteista on kovin positiivinen. Kuinka kohottavaa on kun saa toisen iloiselle mielelle tai tuntemaan, ettei hän ole yksin. Katsokaamme ympärillemme missä kuljemmekin. Jossain on jäisellä tiellä kaatunut puliukko, lompakkonsa kotiin unohtanut nainen lounaslautasensa kanssa kassalla, eksynyt turisti tai ystävä ilman lapsenvahtia illaksi. Joku tarvitsee juuri sinun apuasi!

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ydintiimin kirja- ja videovinkit vuodelle 2017

mde

 

Raamatun ohella John Burken kirjat ovat jo pitempään olleet ahkerassa käytössä Mikaelmessuyhteisössä, mutta mitä muuta sellaista ydintiimiläiset ovat viime aikoina lukenut, mitä haluamme suositella muidenkin vuoden 2017 lukulistalle?

Tutustu valikoimaan ja laita nimet ja kirjankannet korvan taakse, että tunnistat helmen sen kohdatessasi 🙂 Älä kuitenkaan unohda sitä Helmien Helmeä, Raamattua, muiden kirjojen kustannuksella…

 

KIRJAVINKIT

 

PASI JAAKKOLA, MIKAELMESSUYHTEISÖN PAIMEN

 

pasiAndrew Watson: Mestarin malli

Ohjaa Jeesuksen seuraamiseen – ei metodin kautta – vaan seuraten Jeesuksen esimerkkiä. Haastaa uuteen asennoitumiseen Kristuksen palvelijana.

 

Judah Smith: Jeesus on_____.

Vahvaa armokeskeistä julistusta John Burken tyyliin. Avaa uudenlaista, tuoretta näkökulmaa kristillisyyteen ja seurakuntaan.

 

Miikka Ruokanen: Ydinkohdat

Yksinkertainen selitys opista eli mistä kristinuskossa on kysymys. Varsinkin jos dogmatiikka on sinulle vieraampaa (esim. terminä).

 

ULRIKA KAUNISKANGAS

John Burke: Täydelliset älkööt vaivautuko

John Burke: Mutaa ja Mestariteos

 

John Burken molemmat kirjat edustavat hyvää ja armollista lähestymistapaa.

Niistä saa keskusteluun vinkkejä siihen, kuinka jokin asia kannattaa sanoittaa muulla kuin kaanaankielellä.

 

 

sdrJARKKO LASSILA

Jack Frost: Tie Isä syliin

Jack Frost on itse käynyt kovan tien ennen uskoa ja uskonaikana. Vaikka seurakunnat kasvoivat ja Jack auttoi muita, niin oma perhe voi todella huonosti. Kun hän löysi Isän rakkauden, laki muuttui rakkaudeksi ja niin alkoi Jackin kasvu hyväksi perheenisäksi ja pastoriksi.

Kirjan pohjalta on myös tehty 10 dvd:n opetussarja joka avasi mulle paljon asioita.

Kirjalle hyvää jatkoa on Jack Frostin toinen kirja:

Hengellisestä orjuudesta hengelliseen lapseuteen.

 

mielenmuutos JUHA MALMIVIRTA

John Burke: Mielenmuutos

John Burken toinen kirja ’Mielen muutos’ on viimeaikoina herättänyt paljon ajatuksia säännöllisestä yhteydestä Herraan sekä yhteisöllisyydestä.

 

Päivi Niemi: Hyvää mieltä ja tunnetaitojahyvaa-mielta-ja-tunnetaitoja

Toinen hyvä teos oman kuupan rassaukseen on ollut Päivi Niemen ’Hyvää mieltä ja tunnetaitoja’. Se ei ole kyllä kovin hengellinen, vaikka Päivin tausta saatananpalvojasta Herran työhön paistaakin läpi.

 

 

mdeJIPPU

Timothy Keller: Tuhlaajaisä

Tämä on uskomaton näkökulma tuhlaajatarinaan.

Se ei keskity tyypillisesti vain tuhlaavaan poikaan vaan myös hänen veljeensä joka on yhtä kaukana jumalasta kuin toinenkin sortuen uskonnolliseen omavanhurskauteen. Molemmat ovat eksyneitä, niin tuhlaaja kuin miellyttäjäkin.

Kirja sopii meillä uskoville, jotka yritämme itse usein ansaita rakkautta Jumalalta.

 

HANNE TUULOS

Tullian Tchividjian: Yksisuuntaista armoa

Armo ja rakkaus muuttavat, eivät vaatimukset. Siinä yksinkertaisudessaan Tchividjianin kirjan keskeisin sanoma, joka maalataan lukijan eteen monella tavalla Raamattuun pohjaten ja lukuisin koskettavin esimerkein elävästä elämästä. Tämä on hyvin linjassa John Burken seurakuntanäyn kanssa.

Anne Vosskamp: Tuhat lahjaa

mdeKiitos edeltää aina ihmettä, sanoo Ann Voskamp. Matka näihin sanoihin oli ollut pitkä. Ann kertoo traumaattisista menetyksistään ja kirja on viiltävä kuvaus siitä miltä elämä voi tuntua.  ”Voiko Jumala olla hyvä?” kysyy Ann ja tarttuu haasteeseen kirjata ylös tuhat asiaa, joita rakastaa. Kiittäminen ja kiitosaiheiden metsästäminen muutti Annin ja hänen elämänsä ja jumalasuhteensa.

Tuhat lahjaa on yhtä aikaa kaunis, karu ja koskettaa vahvasti hengellisesti. Tätä kirjaa voi suosittella myös niille, jotka asettavat vaatimuksia kirjan kielelle. Kieli on tasokasta ja kaunista ja kirjaan on osattu valita juuri oikeat sanat avaamaan kirjoittajan herkkää tapaa ilmaista ajatuksiaan. Tätä en malttanut lukea kuin jarrutellen, ettei se loppuisi niin pian ja kirja jätti halun etsiä ympäriltään kiitosaiheita.

Anni Pesonen ja Kirsi Valkama: Arkielämää Raamatun aikaan

Tämä kirja oli itselleni hyvin mielenkiintoinen ja avuksi Raamatun syvällisempään ymmärtämiseen. Se avaa Raamatun aikaista elämän tapaa ja auttaa ymmärtämään olosuhteita missä Raamatun testejä on kirjoitettu ja minkälaiseen kulttuuriin ja tilanteisiin Raamatun kertomukset linkittyvät.

 

TUOMAS METSÄRANTA

Kenneth E. Bailey: Jeesus lähi-idän asukkaan silmin

Bailey asui 60 vuotta lähi-idässä ja tuntee hyvin raamatunaikaista kulttuuria.

Kirja auttaa pääsemään syvemmälle Jeesuksen elämään ja opetuksiin.

 

 

MATTI HERNESAHO, PASTORIkempilainen

Tuomas Kempiläinen: Kristuksen seuraamisesta

Suosittelen jenkkikirjojen vastapainoksi Tuomas Kempiläisen kirjaa ”Kristuksen seuraamisesta”. Kirja on kirjoitettu ennen reformaatiota 1400-luvulla, joten siitä voi löytyä nykykristitylle hieman vieraampiakin painotuksia, mutta kokonaisuudessaan kirjasta huokuu valtava Pyhän Hengen tuntemisen viisaus.

Kirja löytyy sujuvana nykykielisenä suomennoksena ja kirja on jaettu lyhyisiin lukuihin, joita voi lueskella ja makustella hartaudeksi.

 

jeesusnasaretilainen2KARI MÄENPÄÄ

Joseph Ratzinger: Jeesuksen viimeiset päivät

Jos etsit hiukka toisenlaista näkökulmaa ja ehkäpä jopa ymmärryksen avartumista img_0057niin lue Joseph Ratzingerin Jeesuksen viimeiset päivät. Sain itse asiassa tämän kirjan Pasilta synttärilahjaksi joten sylttytehdas on siellä…;) Olen lukenut kirjaa ihan toisella tavalla kuin useimmiten luen; mietiskellen ja hitaasti. Tämä ei siis ole sellainen kerralla ahmittava vaan hitaasti avautuva. Kirja osaa oivasti rakentaa hengellistä elämää syventävää sanomaa – sopii jokaiselle, joka haluaa tutustua Jeesukseen historiallisen ja uskon tulkinnan kautta. Voisikohan sopia lukupariksi Tuomas Kempiläiselle?

Raamattu

Ylivoimainen lukusuositukseni on Raamattu. Lue tänä vuonna vaikkapa Vanha Testamentti läpi pariinkiin kertaan…

 

VIDEOVINKIT

 

PIIA VIRTANEN

warroomElokuva WARROOM

Suosittelen hengellistä elokuvaa Warroom. Se kertoo ruuhkavuosiaan elävästä pariskunnasta, jonka avioliitto on ajautunut syviin ongelmiin. Vaimo päättää kuitenkin lähteä rukoustaisteluun persoonallisen ystävänsä tukemana.

Elokuvan nimi Warroom ei liity mitenkään historiaan eikä aseisiin. Nimen tausta paljastuu, kun katsot tämän lämminhenkisen elokuvan.

Suosittelen tätä leffaa, koska se tapahtui nykyajassa, oli virkistävän erilainen ja se kertoo rukouksesta avoimen hengellisesti.

 

ULRIKA KAUNISKANGAS

kingdom_and_empireAD Kingdom and Empire (löytyy esim. Netflixistä)

Tämä taidokkaasti tehty ja jännittävä sarja kertoo Apostolien tekojen tapahtumista ja alkukristittyjen huterasta alusta Jerusalemissa, missä oli yksin Jumalan ihme, että kristinusko levisi, ja auttaa hahmottamaan Rooman vallan aikaisia poliittisia ja hengellisiä asetelmia.

Sarjassa kuvataan hyvin se pelko ja paine, mitä Apostolien teot rivien välissä kuvaavat, ja toisaalta siitä saa elävän kuvan ihanasta ja rakastavasta Jeesuksesta sekä Pyhän Hengen voimasta. Jaksoja riittää, peräti 12 kolmevarttista ohjelmaa. Sarja on todella hyvin tehty ja näytelty. Esimerkiksi Paavali on kauhea Saulina, ärsyttävä, pelottava, mutta lopulta sitten jotenkin hauska siinä hullunrohkeudessaan. Sarja on niin jännittävä välillä K16 väkivaltaisuuden puolesta, että sain ajoittain pidellä penkistä, että kestän katsoa.

 

exoduspromo1Patterns of Evidence: Exodus (myös esim. Netflixissä)

Toinen hyvä on parituntinen dokumentti Raamatun tapahtumien todisteiden etsimisestä arkeologian keinoin.

Miksi arkeologit väittävät, että Mooseksen johtamasta kansanvelluksesta Egyptistä Israeliin ei ole mitään arkeologisia todisteita? Miksi ei myönnetä, vaikka todisteita löytyy?

 

Mikaelmessun ydintiimi toivottaa…

antoisia lukuhetkiä ja siunattuja videoelämyksiä kaikille vuonna 2017! 🙂

 

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

15.1.2017 Pasi Jaakkola: ”Haluamme tarjota perheen joka muuttaa maailmaasi.”

 

 

Kuuntele Pasi Jaakkolan opetus Mikaelmessussa 15.1.20176 aiheesta: ”Haluamme tarjota perheen joka muuttaa maailmaasi.”

 

 

Voit ladata tiedoston alla olevasta linkistä klikkaamalla linkin päällä hiiren oikeaa korvaa ja valitsemalla ”tallenna kohde nimellä”.

Lataa Pasi Jaakkolan opetus Mikaelmessussa 15.1.2017 aiheesta ”Haluamme tarjota perheen, joka muuttaa maailmaasi.”

 

Kiitos, kun jaat...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+